de Italiaanse Veldtocht


de Italiaanse Veldtocht 1.0

(geschiedenis; oorlogvoering en defensie)

veldtocht van het geallieerde leger tijdens de Tweede Wereldoorlog in de periode 1943-1945, waarbij de gealllieerden vanuit Sicilië naar het noorden trokken en die leidde tot een vrede met Italië en de val van het fascistische bewind van Mussolini

Algemene voorbeelden


De Italiaanse Veldtocht tijdens de Tweede Wereldoorlog omvatte de geallieerde operaties in Italië van 1943 tot mei 1945.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Italiaanse_Veldtocht_(Tweede_Wereldoorlog),

Het tij begon echter te keren toen de geallieerden vanaf Sicilië begonnen aan de Italiaanse Veldtocht waarin ze moeizaam naar het noorden optrokken. De Italiaanse regering zette Mussolini af en sloot vrede met de geallieerden en verklaarde de oorlog aan Duitsland en de asmogendheden, al moesten de geallieerden het in Italië nog opnemen tegen nazi's en overgebleven Italiaanse fascisten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%AB,

Het Britse Achtste leger 'Eighth Army' is een van de bekendste legerformaties van de British Army tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vocht mee tijdens de Noord-Afrikaanse Veldtocht en de Italiaanse Veldtocht.

https://www.modelwereld.eu/modelbouw/figuren/figuren-172-alle-categorieeumln/airfix-01709-3-wwii-eight-army

de Italiaanse Veldtocht 2.0

(geschiedenis)

veldtocht van Napoleon Bonaparte (27 maart 1796-17 oktober 1797), waarbij het Franse leger het noorden van Italië veroverde op Oostenrijk en die het begin vormde vak Napoleons roemruchte carrière

Algemene voorbeelden


De Italiaanse Veldtocht (27 maart 1796 – 17 oktober 1797) was het eerste grote buitenlandse commando van Napoleon Bonaparte.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Italiaanse_Veldtocht_van_1796-1797,

Vandaag is het precies 220 jaar geleden dat Napoleon aan het begin van de Italiaanse Veldtocht voor het eerst slag leverde bij het plaatsje Montenotte, iets ten westen van Genua. Het was zijn eerste veldslag als opperbevelhebber te velde.

https://dekluizenaar.mimesis.nl/?p=12547,

Aan het begin van de Italiaanse Veldtocht was Napoleon nog een van de Franse generaals onder het zogenaamde Directoire (1795-1799). Als veldheer was hij afhankelijk van de politieke beslissingen vanuit Parijs, maar Napoleon ging zijn eigen weg. Hij pakte het slim aan. Door Frankrijk vanuit Italië overwinningen, kunstschatten en goud te schenken, moest het Directoire accepteren dat hij steeds populairder werd in eigen land. Het Italiaanse avontuur zou Napoleon groot maken, al kreeg hij nu voor het eerst de bijnaam "de kleine korporaal".

https://dekluizenaar.mimesis.nl/?p=12547,

Historici uit de tijd van Napoleon en de periode daarna hebben zijn Italiaanse Veldtocht vaak beschreven als een grote zegetocht van het, toen al, militaire genie Napoleon.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Italiaanse_Veldtocht_van_1796-1797,